Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Νηστειοδρόμιο 2015



Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας 1/3/2015


Με βάση το Πάσχα.
Εορτάζει 42 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα
Η Αναστηλωση των Αγίων Εικόνων


Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος (717 - 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Κάποια μέρα του καλοκαιριού θα ξυπνήσουμε και θα ακούσουμε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ότι η Ελλάδα κήρυξε Πτώχευση.

«Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αρχίζουν τα χειρότερα στην Ελλάδα»

«Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αρχίζουν τα χειρότερα στην Ελλάδα»

Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης

«Κάποια μέρα του καλοκαιριού θα ξυπνήσουμε και θα ακούσουμε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ότι η Ελλάδα κήρυξε Πτώχευση.»
Τότε οι οποιεσδήποτε καταθέσεις στις τράπεζες, θα παρακρατηθούν για να πληρωθούν τα χρέη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αρχίζουν τα χειρότερα στην Ελλάδα».
26 Μαΐου 2011
Αγιορείτης γέροντας στο κελλί του οποίου φιλοξενηθήκαμε την Σαρακοστή, μας διαβεβαίωσε για το μεγάλο πνευματικό ανάστημα του γέροντα Νεκτάριου τον οποίο είχε Πνευματικό.
Ως προς την παραπάνω μαρτυρία, το θέμα είναι ποιανού καλοκαιριού… 

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Παϊσιος: Σε μερικές γυναίκες ο Θεός σκόπιμα δεν δίνει παιδιά

PAISIOS

Σε μερικές γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι, γιατί δεν κάνουν οικογένεια εγκαίρως. Αρχίζουν να διαλέγουν. «Όχι, αυτός είναι έτσι, εκείνος είναι αλλιώς», δίνουν μια υπόσχεση σε κάποιον, κοιτάζουν συγχρόνως και άλλον, λένε μετά «όχι» σ’ εκείνον που έδωσαν την υπόσχεση – και αυτός, αντί να το θεώρησει ευλογία που τον αφήνει πριν παντρευτούν, πάει να αυτοκτονήσει.
Ε, τι οικογένεια θα κάνη μια τέτοια κοπέλα; Άλλες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, γιατί στα νεανικά τους χρόνια έζησαν άτακτη ζωή. Μερικές πάλι επηρεάζονται από την διατροφή. Πολλές τροφές περιέχουν πολλά φάρμακα και ορμόνες.
Υπάρχουν και ανδρόγυνα που, μόλις παντρευτούν, θέλουν αμέσως να αποκτήσουν παιδί και, αν λίγο καθυστερήσουν, αρχίζουν να αγωνιούν. Άλλα πώς να κάνουν παιδί, ενώ είναι γεμάτοι αγωνία και άγχος; Αν διώξουν την αγωνία και το άγχος και βάλουν στην ζωή τους μια καλή πνευματική σειρά, τότε θα κάνουν παιδί.
Μερικές φορές ό Θεός σκόπιμα αργεί να δώσει παιδί σε κάποιο ανδρόγυνο. Είδατε, και στους Αγίους Ιωακείμ και Άννα, τους Θεοπάτορες, και στον Προφήτη Ζαχαρία και την Αγία Ελισάβετ, στα γεράματα έδωσε παιδί, για να εκπληρωθεί και στις δύο περιπτώσεις το προαιώνιο σχέδιο Του για την σωτηρία των ανθρώπων.
Οι σύζυγοι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να δεχθούν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους. Όποιος εμπιστεύεται τον εαυτό του στον Θεό, ό Θεός δεν τον αφήνει. Τίποτε δεν κάνουμε εμείς, και ό Θεός πόσα κάνει για μας! Με πόση αγάπη και απλοχεριά μας τα δίνει όλα! Υπάρχει τίποτε στον Θεό που να μην μπορεί να το κάνη;
Ένα ανδρόγυνο είχε πέντε παιδιά, αλλά, όταν τα παιδιά τους μεγάλωσαν, αποκαταστάθηκαν και έφυγαν από κοντά τους, έμειναν μόνοι.
Τότε αποφάσισαν να κάνουν ακόμη ένα παιδί, για να το έχουν στα γεράματα τους. Παρόλο που ή γυναίκα ήταν σε ηλικία που δεν μπορούσε να τεκνοποίηση και ανθρωπίνως αυτό ήταν αδύνατο, είχαν όμως μεγάλη πίστη στον Θεό και απέκτησαν ένα αγόρι. Έτσι είχαν μαζί τους στα γεράματα τους τον μικρότερο γιο τους, που τον μεγάλωσαν και τον

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η αληθινή ευτυχία! Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκιας

Εάν είχα την δυνατότητα να ρωτήσω πολλούς ανθρώπους συγχρόνως τί ζητούν από την ζωή τους, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι θέλουν την ευτυχία. Βέβαια αυτή την ευτυχία την συνδυάζουν στο μυαλό τους με χρήματα, περιουσίες, ανέσεις, καλοπέραση. Γι΄αυτό και σ΄όλη τους την ζωή αγωνίζονται για την κατάκτηση της. Εργάζονται, κοπιάζουν, τρέχουν, αγωνιούν με μοναδικό σκοπό την απόκτηση πλούτου, τον οποίο θεωρούν νομοτελειακά ότι θα τους οδηγήσει στην πολυπόθητη ευτυχία. Ένα ξαφνικό όμως και αναπάντεχο γεγονός ανατρέπει όλους τους προγραμματισμούς τους και αναδεικνύει τον λανθασμένο συλλογισμό τους αλλά και γεγονός της φθαρτότητας και προσωρινότητας όλων μας.
Τί θεωρεί ο κόσμος σήμερα ως ευτυχία; Να ανεβαίνεις στην κοινωνική ζωή και να έχεις τα αξιώματα απολαμβάνοντας κάποιες τιμές, για να μπορείς όπως λένε μερικοί να επιβάλλεσαι. Να περνάς σ΄αυτή τη ζωή καλά, δηλαδή να διασκεδάζεις, να πηγαίνεις σε ταβέρνες και εστιατόρια περνώντας στιγμές καλοπέρασης και να κάνεις ότι σου αρέσει και σε ευχαριστεί. Έτσι καταξιώνεσαι στα μάτια κάποιων άλλων. Όλους αυτούς τους διαψεύδει όμως το αποτέλεσμα. Όταν φύγουν από αυτόν εδώ τον πρόσκαιρο κόσμο είναι πια πολύ αργά για να καταλάβουν το ακριβές νόημα της ζωής.
Διαχρονικά έρχεται η σωστική φωνή της Εκκλησίας με το αψευδές στόμα του Χριστού να μας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Οι αθεïστές έρχονται; Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκιας

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτών των ημερών μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε νέα δεδομένα σε ομάδες ανθρώπων, με στόχο την δημιουργία εντυπωσιασμού. Άρχισαν πολλοί να μιλούν για τον πολιτικό όρκο ενώ στο τραπέζι έπεσαν θέματα όπως του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας- πολιτείας, της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών και της υπαγωγής του σε μάθημα θρησκειολογίας, της απαλοιφής των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια, της κατάργησης της πρωινής προσευχής από τα σχολεία και άλλων πολλών παρεμφερών πραγμάτων που οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου ισοπέδωση των πάντων, στο όνομα μάλιστα της ισονομίας και της δημοκρατίας!
Δεν συνηθίζω να φανατίζομαι. Άλλωστε η Εκκλησία μας ως αποκεκαλυμμένη αλήθεια σέβεται και υποστηρίζει την ελευθερία του κάθε ανθρώπου. Νομίζω όμως ότι έχω και εγώ το δικαίωμα να παραθέσω κάποιους προβληματισμούς μου γύρω από τα παραπάνω, επιδιώκοντας όχι στο γνωμικό που

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΤΑ 7 ΠΟΔΙΑ ( 7 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ)

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Την χρησιμοποιούσαν σαν ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο για να μετράνε τις βδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.


Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την

Κυριακή της Συγχωρήσεως του Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία


Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής είναι γεμάτη από χάρη γιατί η Εκκλησία του Θεού, σε όλη τη γη, κάνει ένα μεγάλο αγώνα για πνευματική ανανέωση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό που και μείς, ως ταπεινά μέλη της μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, μπαίνουμε μέσα σ' αυτήν την κοινωνία της χάριτος πού βασιλεύει μέσα στην Εκκλησία Του. Μόνο με τη χάρη του Θεού είναι δυνατό να επιτελέσουμε το έργο της ανακαινίσεως μας, της αναγεννήσεως μας της πνευματικής. «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν»(1), λέει ο Κύριος. Χρειαζόμαστε τη χάρη του Θεού, με την όποια είναι γεμάτη αύτη η περίοδος, για να βρούμε την καρδιά μας, για να ζήσει πάλι η καρδιά μας, και να

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο σεβασμός της ζωής - Μορφές φόνου - Τα αίτια



Αρχιμ. Αθανάσιος Μυτιληναίος
Εντολή έβδομη (9-8-1987)


Έχουμε την έβδομη εντολή: «ου φονεύσεις»[1], δεν θα σκοτώσεις, με κανένα τρόπο δεν θα αφαιρέσεις τη ζωή του συνανθρώπου σου. Η εντολή αυτή, αγαπητοί μου, κατά το βιβλίο της Εξόδου είναι όγδοη· κατά το Δευτερονόμιο όμως είναι έκτη. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς την τοποθετεί έβδομη. Ακολουθούμε τον ά­γιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Ήθελα να δώσω μια επεξήγηση για τον λόγο που υπάρχει εδώ αυτή η δυσκολία της σειράς. Βεβαίως τό­σο το βιβλίο Έξοδος, όσο και το βιβλίο Δευτερονό­μιο, έχουν βγει από την γραφίδα του νομοθέτου Μωυσέως. Ο Μωυσής είναι εκείνος που δευτερώνει την συγγραφή και την εξαγγελία του Νόμου· γι' αυτό λέ­γεται και

ΑΓΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ



Ἐὰν ρίξουμε μία ματιὰ στὸ ἁγιολόγιο τοῦ Ὀκτωβρίου, θὰ δοῦμε ἀνάμεσα στὶς συνηθισμένες ὁμάδεςἁγίων της Ἐκκλησίας μας ποὺ εἶναι οἱ προφῆτες, οἱ ἀπόστολοι, οἱ πατέρες καὶ διδάσκαλοι, οἱ μάρτυρες,οἱ ὅσιοι καὶ οἱ ἅγιοι ἀνάργυροι, ὑπάρχουν στὶς 4 καὶ 8 Ὀκτωβρίου ἐκπρόσωποι μιᾶς εἰδικῆς ὁμάδαςἁγίων, ποὺ εἶναι κυρίως γυναῖκες, καὶ οἱ ὁποῖες μαρτύρησαν κατὰ ἕνα ἰδιόρρυθμο καὶ ἰδιότυπο τρόπο. Ἃςδοῦμε τὶς ἅγιες αὐτές.

Στὶς 4 Ὀκτωβρίου γιορτάζει ἡ ἁγία Δομνίνα μὲ τὶς κόρες τῆς Βερνίκη καὶ Προσδόκη. Ἔζησαν στὰχρόνια τῶν διωγμῶν τῶν Ρωμαίων εἰδωλολατρῶν ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν. Ἐνῷ αὐτὲς πίστευσαν στὸνΧριστό, ὁ σύζυγος τῆς Δομνίνας καὶ πατέρας τῶν δυὸ κοριτσιῶν, παρέμεινε εἰδωλολάτρης καὶ τὶς πίεζεσυνεχῶς νὰ ἀλλαξοπιστήσουν. Αὐτὲς κατοικοῦσαν κοντὰ στὴν Ἀντιόχεια καὶ καταλαβαίνοντας ὅτι θὰἔχουν νὰ ἀντιμετωπίσουν ὀξὺ ἐνδοοικογενειακὸ πόλεμο, ἐκτὸς τοῦ διωγμοῦ τῶν εἰδωλολατρῶν, ἔφυγανστὴν Ἔδεσσα τῆς Βορείου Μεσοποταμίας. Οἱ εἰδωλολάτρες, εἰδοποιηθέντες ἀπὸ τὸν πατέρα, τὶςκατεδίωξαν καὶ ἀφοῦ τὶς συνέλαβαν ἄρχισαν νὰ τὶς μεταφέρουν πρὸς τὴν Ἱεράπολη τῆς

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΜΟΝΑΧΟΥ!!!ΚΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ!!!

Aπίστευτο δέος…

ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ, ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΑΝ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΝ, Η ΟΧΙ …

“ΡΕ ΛΕΥΤΕΡΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ, ΘΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου στον Εσταυρωμένο που δακρύζει (φώτο)

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου στον Εσταυρωμένο που δακρύζει (φώτο)

Να αναφερθεί ότι ο Εσταυρωμένος βρίσκεται εντός του ιερού της εκκλησίας, και όλες αυτές τις ημέρες δακρύζει!
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου αφού εξέτασε και ο ίδιος το θαυμαστό γεγονός αποφάσισε να έρθουν ειδικοί για να εξετάσουν την εικόνα για να αποφασίσουν. 

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ο Θεός εις την βοήθειάν μου πρόσχες ...(Από ψαλτήρι Δαϋιδ)

Το ψαλτήρι του Δαυϊδ, όπως λένε παλαιοί γέροντες του Αγίου Ορους κι ο γέροντας Παϊσιος πρόσφατα, αποτελεί  πανίσχυρο όπλο κατά των ακαθάρτων πνευμάτων.
Φέρνει αγαλίασση, χαρά και ειρήνη στις ψυχές που το χρησιμοποιούν.Η πιο δυνατή προσευχή με παρρησία στον Πανάγαθο.Παραθέτουμε εναν εκ των ισχυρών ψαλμών, κάθε πρωϊ όταν λέγεται αυτός ο ψαλμός δεν πλησιάζει τίποτα κακό,σύμφωνα με πατέρες.
Ψαλμός ΞΘ' (69)
Ο Θεός εις την βοήθειάν μου πρόσχες, Κύριε, εις το βοηθήσαι μοι σπεύσον. Αισχυνθήτωσαν και εντραπήτωσαν οι ζητούντες την ψυχήν μου. Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω, και καταισχυνθήτωσαν οι βουλόμενοί μοι κακά. Αποστραφήτωσαν παραυτίκα αισχυνόμενοι, οι λέγοντές μοι: Εύγε, εύγε. 
Αγαλλιάσθωσαν και ευφρανθήτωσαν επί Σοί, πάντες οι ζητούντες σε, ο Θεός. Και λεγέτωσαν δια παντός. Μεγαλυνθήτω ο Κύριος, οι αγαπώντες το σωτήριόν Σου. Εγώ δε πτωχός ειμί και πένης, ο Θεός, βοήθησόν μοι. Βοηθός μου, και ρύστης μου ει Συ, κύριε, μη χρονίσης.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ



Γέροντας Ιάκωβος
«Να διώχνετε τους κακούς λογισμούς και τις φαντασίες που φέρνει ο διάβολος. Να μην τους δίνετε σημασία».
Τις νύχτες ο Γέροντας Ιάκωβος προσευχόνταν στο Θεό και τους Αγίους με θερμή αγάπη και αφοσίωση, γεγονός που τον έκανε να ξεχνάει τους σωματικούς του πόνους. Γευόνταν τη μακαριότητα της βασιλείας των ουρανών. Κάποτε είπε σε δικό του μοναχό:"Απόψε, παιδί μου, βρισκόμουνα και συλλειτουργούσα με αγίους και αγγέλους! Σε θυσιαστήρια που δεν περιγράφονται".
Ο μακαριστός Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης αναφέρει πως από μικρό παιδάκι του έκανε εντύπωση και πολύ τον βοήθησε ο κανόνας της νηστείας που υπήρχε στην οικογένεια και που υπεύθυνος για την τήρηση της ήταν η γιαγιά η Δέσποινα Κρεμμυδά.

Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου
Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν μεγάλη σημασία ως τα

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΔΑΚΡΥΖΕΙ Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ! ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ


Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον χιονισμένο  Ασπρόκαμπο Κορινθίας ο εσταυρωμένος Χριστός που βρίσκεται πάνω στον ξύλινο Σταυρό μέσα στο ιερό της εκκλησίας δακρύζει!Η πληροφορία αυτή έφτασε στην sfedona.gr από αναγνώστη μας στην ορεινή Κορινθία . όπως μας λέει στο επώνυμο μήνυμα που μας έστειλε το είδε με τα ίδια του τα μάτια !
Μιλήσαμε τηλεφωνικάμε πολλούς κατοίκους της περιοχής οι οποίοι γνώριζαν το γεγονός και μερικοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί την Ιερό Ναό και το είχαν δει.
Μιλήσαμε ακόμα και με ιερέα της περιοχής όπως είδε τον δακρυσμένο Εσταυρωμένο στο Σταυρό και μας είπε σχεδόν σαστισμένος « Τι να σας πω εγώ; Το είδα και εγώ αλλά πρέπει να έρθουν ειδικοί και να μας πουν τι είναι αυτό!»
Οι κάτοικοι της περιοχής άλλοι ομιλούν ανεπιφύλακτα για θαύμα και άλλοι θέλουν να έρθει κάποιος ειδικός να τους πει  που οφείλεται το φαινόμενο.
Δείτε τι μας έγραψε μεταξύ άλλων αναγνώστης μας από την περιοχή:
«Σήμερα 12-02-2015 Πήγα στον Ασπρόκαμπο στον άγιο Νικόλαο !!! Ο

ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ!!!

Την ώρα πού μπήκα στο δωμάτιο του, ήταν εκεί οι γιατροί, πού έκαναν την καθημερινή επίσκεψη τους στους θαλάμους των ασθενών. Κατά σύμπτωση οί γιατροί εκείνοι ήταν πρώην φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο. 

Έτσι, μόλις με είδαν, ήρθαν κοντά μου... καί με ενημέρωσαν για την κατάσταση της υγείας του Γέροντα. Όταν τελείωσαν κι έφυγαν οί γιατροί, πήγα καί κάθησα δίπλα στο Γέροντα Ιάκωβο, ό οποίος, μόλις με είδε, μου είπε το εξής, το όποιο μ' εκανε πραγματικά ν' άνατριχιάσω,γιατί ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ.

- Δεν σε ξέρω. Πρώτη φορά σε βλέπω. Άλλα βλέπω ότι πίσω σου στέκεται ό άγγελος σου.

Με συγκλόνισε κυριολεκτικά αυτό πού μου είπε. Δεν το λέω για υπερηφάνεια, Καί πρόσθεσε:

- Όλοι οι άνθρωποι έχουν άγγελο. Άλλα τον δικό σου τον είδα. Πρόσεξε να μη τον διώξεις από

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ἡ ξεχειλισμένη κούπα (ἱστορία ἀπ'τό γεροντικό)





Ένας πολυάσχολος άνθρωπος του καιρού μας , αποφάσισε κάποτε να επισκεφθεί έναν άγιο ερημίτη. Ήθελε να ηρεμήσει λίγο από το άγχος που τον βασάνιζε. Και να ζητήσει τις συμβουλές του γέροντα.

Τον συνάντησε σε μια φτωχική καλύβα.
- Ευλογείτε , είπε χαιρετώντας τον ερημίτη. Ξέρετε , έκανα πολύ δρόμο για να έλθω εδώ . . .
- Κάθισε , τον διέκοψε ο γέροντας. Άσε με να σου βάλω λίγο τσάι .
- Έχω περάσει πολλά χρόνια σπουδάζοντας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού . . . , άρχισε να αυτοσυστήνεται ο επισκέπτης.
- Ας πιούμε πρώτα λίγο τσάι , επέμεινε ο γέροντας.
- Τώρα διευθύνω μια μεγάλη επιχείρηση . . . , συνέχισε να περιαυτολογεί ο ξένος.
- Πιστεύω ότι το τσάι θα σας αρέσει πολύ , είπε ο ερημίτης συνεχίζοντας να γεμίζει την κούπα του επισκέπτη του.
- Μα εσείς την ξεχειλήσατε , πάτερ · το τσάι χύνεται απ'έξω ! παρατήρησε ενοχλημένος ο ξένος.

- Κι εσύ μοιάζεις μ'αυτήν την ξεχειλισμένη κούπα ! απάντησε τότε ο σοφός γέροντας. Αν δεν αδειάσεις , ευλογημένε , έστω λίγα από αυτά που κουβαλάς , πώς θα αφήσεις να στάξει μέσα σου κάτι από τα λίγα πράγματα πού ξέρω.

Ποιές είναι οι τρείς Κυριακές που αποτελούν τα προπύλαια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;

Ποιές είναι οι τρείς Κυριακές που αποτελούν τα προπύλαια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;

Τρείς Κυριακές αποτελούν τα προπύλαια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:
Η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου,
η Κυριακή του Ασώτου και
η Κυριακή της Απόκρεω.
Η τελευταία εβδομάς, που εισάγεται με την Κυριακή της Αποκρέω, είναι το προοίμιο της νηστείας της Τεσσαρακοστής, γιατί κατ΄ αυτήν απαγορεύεται, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές διατάξεις, η βρώσις του κρέατος.
Είναι η Τυρινή εβδομάς ή εβδομάς της Τυροφάγου. Κατά την εβδομάδα αυτήν αρχίζει η

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου ο θαυματουργός προστάτης των καρκινοπαθών 7 Φεβρουαρίου



Ο όσιος Παρθένιος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών

Ο όσιος Παρθένιος έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου. Καταγόταν από Κωμόπολη της Βιθυνίας και ήταν γιος του Διακόνου Χριστοφόρου. Γράμματα πολλά δεν έμαθε, ήταν όμως ευλαβέστατος και ενάρετος άνθρωπος. Από τον πατέρα του διδάχθηκε την αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους, και γι’ αυτό υπήρξε φιλόθεος, φιλάνθρωπος και ελεήμων. Ασχολείτο με το ψάρεμα, στο οποίο είχε θαυμαστές επιδόσεις, και τα ψάρια που ψάρευε τα μοίραζε στους φτωχούς η τα πουλούσε και τους έδινε τα χρήματα. Επίσης, επισκεπτόταν τους θλιμμένους και τους αρρώστους και τους παρηγορούσε με τον εμπνευσμένο λόγο του και με τα έργα της φιλανθρωπίας του. Την διακονία του αυτή και τον όλο τρόπο της ζωής του εξετίμησε ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος, ο οποίος τον χειροτόνησε Ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Αχίλλιος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου. 

Η Λάμψακος ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας στον Ελλήσποντο. Βρισκόταν απέναντι από

Το μολυβάκι του Θεού (Θείο κήρυγμα του π. Ελπιδίου στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κελλάκι Λεμεσού


(Θείο κήρυγμα του π. Ελπιδίου στην Εκκλησία
του Αγίου Γεωργίου στο Κελλάκι Λεμεσού,
όπου συλλειτούργησαν με τον σεβαστό Γέροντα Αιμιλιανό)

Γέροντας Αιμιλιανός: «Είναι χαρά μου που φιλοξενούμε τον π. Ελπίδιο στην Κύπρο μας. Με καλοσύνη πολύ ήλθε να μας κάνει μία θεία Λειτουργία και ένα κήρυγμα. Θα τον παρακαλέσω πάρα πολύ να αυτοσυστηθεί. Είναι καλύτερα νομίζω έτσι, διότι εγώ δεν θα μπορέσω να τον  συστήσω όπως πρέπει».
π. Ελπίδιος: «Πώς να αυτοσυστηθεί κάποιος σ’ έναν Πατέρα που έχει τόσα πολλά παιδιά; Όλοι εσείς και εγώ ανήκουμε σ’ έναν καταπληκτικό Πατέρα, που η αγάπη Του και η μητρική Του λατρεία είναι τόσο μεγάλη, που ξεπερνάει την λατρεία που έχει κάθε μάνα στο μωρό της. Όλοι ξέρουμε πόσο αγαπάει μια μάνα το μωρό της. Ξέρουμε πόσο το λατρεύει, ώστε γι’ αυτό κάνει τα πάντα. Έτσι δεν είναι γυναίκες; Τι κάνει κάθε μάνα για το μωρό της; Τα πάντα. Και το μωρό νιώθει αυτήν την αγάπη, νιώθει αυτήν την στοργή. Το μωρό όταν κοιτάει την μάνα του στα μάτια, είναι όλη του η ζωή. Έτσι ακριβώς είναι.

Είμαστε τα μωρά του Θεού
κι Εκείνος είναι ο Πατέρας και η Μάνα μας!

Κι εγώ λοιπόν είμαι ένα από τα μωρά του Θεού που ανήκω σ’ Εκείνον, που ξέρω ότι αυτός είναι και η Μάνα μου και ο Πατέρας μου, τα πάντα. Τίποτα άλλο στη ζωή δεν μπορεί να χαροποιήσει έναν άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι έχει κάποιον που νιώθει ότι τον αγαπάει πολύ και τον λατρεύει.

Μπορεί κανείς από εσάς να αντέξει χωρίς αγάπη; Μπορείς κανείς από εσάς να αντέξει χωρίς να νιώθει ότι κάποιος τον αγαπάει πολύ, τον αγκαλιάζει, τον έχει πολύ μέσα στην καρδιά του και είναι έτοιμος να του συγχωρέσει όλα του τα λάθη και να νιώσει αυτήν την στοργή;
Αυτό νιώθω σαν μωρό μέσα στην δικιά Του αγκαλιά και αυτό θέλω να πω και σε σας. Όσοι το έχετε ξεχάσει, θέλω να σας το υπενθυμίσω:
Είσαστε τα μωρά του Θεού! Είσαστε τα αγαπημένα παιδιά του Θεού!Εκείνος είναι ο Πατέρας μας!
Μα δεν είναι μόνο Πατέρας μας. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι εσείς οι πατεράδες αγαπάτε τα παιδιά σας λιγότερο από τις μητέρες τους; Αυτό δεν θα ήταν ψέμα; Δεν θα ήταν ένα λάθος να πούμε ότι μονάχα η μαμά αγαπάει τόσο πολύ το παιδί και ο πατέρας λιγότερο; Γιατί μέσα στην πατρική σας καρδιά, έχετε και μητρικά αισθήματα. Δηλαδή κάθε πατέρας είναι και μάνα στο παιδί του, όπως κάθε μάνα είναι και πατέρας στο παιδί της. Βλέπεις ο πατέρας δίνει ασφάλεια και η μάνα στοργή και τρυφερότητα.
Όλα αυτά τα έχει ο δικός μας Θεός, που είναι και Μάνα και Πατέρας, γιατί μας δίνει και τρυφερότητα και στοργή και συγγνώμη και έλεος και ευσπλαχνία!
Κάθε φορά που κάνουμε ένα λάθος λέει ότι λέτε κι εσείς στα παιδιά σας: «Μη μικρό μου, μην το κάνεις αυτό το λάθος. Μη αγαπημένο μου παιδάκι, μην το κάνεις αυτό, γιατί δεν είναι φρόνιμο και μου πικραίνεις την καρδιά». Ακριβώς το ίδιο πράγμα λέει κάθε φορά σε όλους μας και ο Θεός Πατέρας, όταν

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Εορτή Δίκαιου Συμεών Θεοδόχου & Άννας Προφήτιδας 03-02-2015

Εικόνα
Βίος Δίκαιου Συμεών του Θεοδόχου και Άννας της Προφήτιδας
Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και η Άννα η Προφήτιδα εορτάζουν στις 3 Φεβρουαρίου


Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού. Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού

Aν πεθάνεις, πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις, όταν πεθάνεις! Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκιας




TO AΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΘΑΡΡΙ ΜΟΝΑΧΟ ΚΥΡΙΛΛΟ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ: ΑΝΟΙΓΕΣΘΩ Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΗΜΕΡΟΝ!!!
ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-02-2015
Η ζωή μας είναι μία πορεία. Μία πορεία από τη γη στον ουρανό, που σημαδεύεται όμως από πολλές στάσεις. Ανάλογα με το πώς αξιοποιούμε αυτές τις στάσεις και τί εχέγγυα σωτηρίας έχουμε, επιβιβαζόμαστε ή αποβιβαζόμαστε σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο τραίνο. Το τραίνο της ζωής μας το οποίο από εμάς εξαρτάται εάν οδηγηθεί σε ασφαλή προορισμό.
Βασική προυπόθεση είναι αυτή η πορεία να γίνει με ένα γνήσιο και αυθεντικό τρόπο χωρίς λοξοδρομήσεις, γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.
Το ερώτημα βέβαια που προβάλλει είναι το εξής: Ισχύει το: αν πεθάνεις, πριν πεθάνεις, δεν θα

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ἡ Ὑπαπαντὴ τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ



Τὸ γεγονὸς τῆς Ὑπαπαντῆς, ποὺ ἐξιστορεῖ ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς στὸ β’ κεφάλαιο τὸ Εὐαγγελίου του, συνέβη σαράντα ἡμέρες μετὰ τὴν γέννηση τοῦ Ἰησοῦ. Σύμφωνα μὲ τὸν Μωσαϊκὸ Νόμο, ἂν τὸ πρῶτο παιδὶ τῆς οἰκογένειας ἦταν ἀγόρι, ἀφιερωνόταν στὸν Θεὸ καὶ συγχρόνως προσφερόταν γιὰ θυσία ἕνας ἀμνὸς ἢ ἕνα ζευγάρι τρυγόνια ἢ δυὸ μικρὰ περιστέρια. Τὸ γράμμα τῶν ἐντολῶν αὐτῶν πληροῦντες ὁ Ἰωσὴφ καὶ ἡ Παρθένος Μαρία, ἀνῆλθαν τὴν τεσσαρακοστὴ ἡμέρα ἀπὸ τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ στὸ ναὸ τῶν