Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι
70 γρ.μαγιά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
7 γρ.μαχλέπι
4 γρ.μαστίχα σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
Επικάλυψη:
μέλι
ζάχαρη αχνη ή σουσάμι
1) Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό.
2) Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ολα τα υπόλοιπα υλικά.
3) Προσθέτουμε την λιωμένη μαγιά και ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να εχουμε μιά ζύμη οχι πολύ σκληρή.
4) Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά,ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και τέλος ζυμώνουμε την Αρτοκλασία μας σε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
5) Αφήνουμε αρκετή ωρα μέχρι να φουσκώσει καλά και πρίν την βάλουμε για ψήσιμο την τρυπάμε με προσοχή σε 3 σημεία με λεπτό καλαμάκι.
6) Σταυρώνουμε τον αρτο μας οπως κάνουμε τον σταυρό μας πρίν τον βάλουμε για ψήσιμο.
7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.
Στο δικό μου φούρνο εκανε 1:30 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος αλλάζει απο φούρνο σε φούρνο.
9) Την αφήνουμε οταν βγεί απο τον φούρνο να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά την αλείφουμε με το μέλι και την ζάχαρη αχνη ή το σουσάμι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν την φτιάξετε απο την προηγούμενη μέρα πρέπει να την τυλίξετε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν θέλει κάποιος μπορεί να φτιάξει και 3 μικρούς αρτους αν δυσκολεύεται να φτιάξει ενα μεγάλο, εγω συνήθως φτιάχνω εναν.
πηγη οι συνταγες της παρεας
2 κιλά αλεύρι
70 γρ.μαγιά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
7 γρ.μαχλέπι
4 γρ.μαστίχα σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
Επικάλυψη:
μέλι
ζάχαρη αχνη ή σουσάμι
1) Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό.
2) Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ολα τα υπόλοιπα υλικά.
3) Προσθέτουμε την λιωμένη μαγιά και ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να εχουμε μιά ζύμη οχι πολύ σκληρή.
4) Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά,ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και τέλος ζυμώνουμε την Αρτοκλασία μας σε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
5) Αφήνουμε αρκετή ωρα μέχρι να φουσκώσει καλά και πρίν την βάλουμε για ψήσιμο την τρυπάμε με προσοχή σε 3 σημεία με λεπτό καλαμάκι.
6) Σταυρώνουμε τον αρτο μας οπως κάνουμε τον σταυρό μας πρίν τον βάλουμε για ψήσιμο.
7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.
Στο δικό μου φούρνο εκανε 1:30 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος αλλάζει απο φούρνο σε φούρνο.
9) Την αφήνουμε οταν βγεί απο τον φούρνο να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά την αλείφουμε με το μέλι και την ζάχαρη αχνη ή το σουσάμι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν την φτιάξετε απο την προηγούμενη μέρα πρέπει να την τυλίξετε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν θέλει κάποιος μπορεί να φτιάξει και 3 μικρούς αρτους αν δυσκολεύεται να φτιάξει ενα μεγάλο, εγω συνήθως φτιάχνω εναν.
πηγη οι συνταγες της παρεας