Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Να δίνουμε και να δεχόμαστε συγγνώμη...

Να δίνουμε και να δεχόμαστε συγγνώμη... από τους ανθρώπους για να πλησιάζουμε το Θεό .

Μια από τις Βασικές  Αρετές είναι η συγχώρεση, γενικότερα να δίδουμε συγχώρεση πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε την αρετή της κατανόησης.


Διότι :

 - Δεν χρειαζόμαστε να είμαστε Χριστός ή Θεός ή Ιερέας για να συγχωρήσουμε  ή για να συγχωρεθούμε. Χρειαζόμαστε να είμαστε άνθρωποι. Γιατί η φύση μας είναι ατελής και λανθάνει συνεχώς. Και επειδή το να αναζητάμε την τελειότητα φανερώνει ψυχική διαταραχή (καθότι στον κόσμο των αισθήσεων όλα είναι σχετικά και υποκειμενικά) γι' αυτό ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να πλησιάσουμε την αρμονία(γαλήνη) της φύσης είναι αυτός της συγχώρεσης, καταλύτης για την γνώση (μάθηση) και την εξέλιξή μας. Εξάλλου η απλή μετάνοια (άνευ συγχώρεσης) δεν παίζει κανένα ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα μας διότι αυτή χαρακτηρίζει τους πονηρούς και τους κακούς σε αντίθεση με τη συγχώρεση που γίνεται ζωοποιός εσωτερικός φάρος γαλήνης.
Η δε συγχώρεσή μας πρέπει να είναι έμπρακτη, καθότι ο άνθρωπος που
έμπρακτα συγχωρεί, μετουσιώνεται Θεό. Ενώ τόσο αυτός που συγχωρεί όσο και αυτός που συγχωρείται μετέχουν της Θείας Κοινωνίας (του Θεϊκού). Γιατί μόνο μέσω της κατανόησης και συγχώρεσης ο κόσμος μας πλάθετε φωτεινότερος (πνευματικότερος) και  άρα αρμονικότερος......! 
Τέλος δεν πρέπει να λησμονούμε πόσο σημαντική είναι η συγχώρεση όταν αγαπάμε αλλά πιο σημαντική είναι η συγχώρεση δίχως την αγάπη μας (δίχως να αγαπάμε). Και αυτό διότι κατανοούμε τον άνθρωπο, πράξη θεϊκού χαρίσματος καθότι η κατανόηση είναι μία από τις συμπαντικές αρετές......  



*Ουδείς αναμάρτητος* .


*Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟΝ ΒΑΛΛΕΤΩ(Χριστός) .

*ΤΟ ΠΙΠΤΕΙΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΤΟ ΕΜΜΕΝΕΙΝ ΕΩΣΦΟΡΙΚΟΝ, ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΕΙΝ ΘΕΙΟΝ* . Δηλαδή το ότι να πέφτουμε (να σφάλουμε) είναι ανθρώπινο το να επιμένεις είναι διαβολικό το να μετανοείς είναι θεϊκό . (Ι. Χρυσόστομος)  . 

*ΙΣΑΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΑ ΕΞ΄ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΥΓΓΙΓΝΩΣΚΕΙΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ* . Γνωρίζουν και οι νόμοι να συγχωρούν τα αναπόφευκτα . (Ι. Χρυσόστομος)  .

*ΤΟ ΠΛΑΝΑΣΘΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ* . Δηλαδή το να κάνουμε λάθη ή να πέφτουμε σε πλάνη είναι ανθρώπινο .

*Η αγάπη αντέχει και όλα τα συγχωρεί* . (Απόσπασμα από τον Καθολικό γαμήλιο όρκο) .

Για τον χριστιανισμό υπάρχει το Μυστήριο της Εξομολογήσεως . Αυτό βοηθά να διορθωθούμε εσωτερικά και να αποφύγουμε να  επαναλάβουμε τα ίδια λάθη .  

*Εκείνος που δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του , τις ωθεί να του επιτίθενται , ενώ που με αυτοπεποίθηση  αποκαλύπτει τις σκέψεις του ενώπιον των Πατέρων , τις διώχνει μακριά και ζει εν΄ ειρήνη* . (Ησαΐας , Ασκητικό ΧV) .

Υ.Γ.: *Όποιος αμύητος και αμυσταγώγητος φθάνει στον Άδη , θα βρίσκεται εκεί μέσα στην λάσπη . Αλλά όποιος καθαρός από αμαρτίες και μυσταγωγημένος φθάσει εκεί θα κατοικεί μαζί με τους θεούς . Διότι όπως λένε εκείνοι που ασχολούνται με τις μυστικές τελετές , **πολλοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν μέρος στα Μυστήρια , αλλά ελάχιστοι οι μυημένοι** . Και αυτοί είναι κατά την γνώμη μου όχι άλλοι από εκείνους που έχουν φιλοσοφήσει με τον ορθό τρόπο* .  (Μυστήρια της Θείας Μετάληψης και Εξομολόγησης όταν προετοιμάζεται κάποιος να αποδημήσει εις Κύριον...) . (Πλάτωνας από Αθήνα) .

Y.Γ.2: *ΕΙΣ ΔΕ ΘΕΩΝ ΓΕΝΟΣ ΜΗ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΑΝΤΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΘΑΡΩ ΑΠΙΟΝΤΙ ΟΥ ΘΕΜΙΣ ΑΦΙΚΝΕΙΣΘΑΙ , ΑΛΛ΄  Ή ΤΩ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙ* . Δηλαδή στο γένος των θεών δεν επιτρέπεται να φθάσει κάποιος αν πρώτα δεν έχει φιλοσοφήσει και δεν έχει φύγει από την ζωή αμόλυντος παρά μόνο ο φίλος της γνώσεως . (Πλάτωνας , Φαίδων 82C) .

Όποιος δεν εντοπίζει τα σφάλματά του τα επαναλαμβάνει . (Του Λαού) .
Η ομολογία και η παραδοχή ενός σφάλματος το μισοδιορθώνει .  (Του Λαού) .

Ρώτησε ένας μοναχός τον αββά (Πατέρας μεγάλος ασκητής) Ποιμένα :
-Τι είναι μετάνοια ;
Εκείνος απάντησε :
-Να καταλάβεις πως έκανες λάθος και να το παραδεχτείς . Τότε παρατάς την αμαρτία και γίνεσαι δίκαιος και καλός  .

Μια φορά ένας στρατιωτικός επισκέφτηκε γέροντα ασκητή αν ο Θεός δέχεται όλους όσους μετανοούν για τα λάθη που έκαναν . Ο γέροντας τότε τον ρώτησε :
-Αν η χλαμύδα σου σχιστεί την πετάς ;
-Όχι , βέβαια απάντησε εκείνος . Την ράβω και την ξαναχρησιμοποιώ .
-Αν , λοιπόν , εσύ λυπάσαι την χλαμύδα , που είναι ρούχο , δεν θα λυπηθεί ο Θεός τον άνθρωπο που είναι παιδί του ;



περ. 480 - 406 π.χ.

*Να μην προσπαθείς να διορθώσεις τους άλλους , ενώ εσύ είσαι γεμάτος ελαττώματα* .(Ευριπίδης από Σαλαμίνα) .