Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Οι αληθινοί οδηγοί! Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκκιας


Aυτές τις μέρες ξεκίνησαν να έρχονται δειλά- δειλά οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες στην Ιερά Μονή Θάρρι. Καθόμουν σε μία γωνιά προχθές και παρατηρούσα τους περισσότερους να είναι σκυμμένοι σε ένα χάρτη και να προσπαθούν να προσανατολισθούν, σε ποιό μέρος ήλθαν και τί θα δουν από πλευράς ιστορικής και αρχαιολογικής, που τους ενδιαφέρει.
Είναι και φυσική και λογική αυτή η συμπεριφορά τους. Άγνωστοι σε μία ξένη χώρα, έχουν ανάγκη ενός βοηθήματος και ενός οδηγού για να φθάσουν εκεί που επιθυμούν και για να δουν αυτά που αναζητούν.
Σκέφθηκα ότι την ίδια ανάγκη έχουμε όλοι μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, τα οποία χρειάζονται ένα οδηγό για να προσανατολισθούν στη ζωή, σ΄αυτό τον άγνωστο κόσμο που ξετυλίγεται μπροστά τους και
που κρύβει πολλές παγίδες.
Είπε κάποιος πολύ ορθά ό,τι σήμερα η ζωή όλων μας έχει γίνει τόσο δύσκολη και πολυδαίδαλη που αλίμονο εάν δεν έχουμε χειραγωγούς και οδηγούς έμπειρους που θα μας κατευθύνουν. Αρκετά ναρκοπέδια στήνονται καθημερινά από επιτήδειους με σκοπό να παραπλανήσουν τα νέα παιδιά που παραπαίουν χωρίς στόχους, οράματα και αγωνιστική διάθεση. Δυστυχώς πολλοί νέοι από τον αυθορμητισμό τους και μη έχοντας αίσθηση της επικινδυνότητας, θεωρούν εύκολο το ξάνοιγμα στη ζωή. Με την πρώτη όμως δυσκολία απογοητεύονται και οδηγούνται σε ανορθόδοξους τρόπους συμπεριφοράς. Η άγνοια των παγίδων οφείλεται στο ότι δεν έχουν θωρακισθεί πρώτα ψυχικά και δεν βρήκαν τους κατάλληλους οδηγούς για να τους συμβουλεύσουν και εάν χρειαστεί να τους προστατεύσουν. Αρνούνται πολλές φορές αυτά τα παιδιά ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό να γνωρίσουν καλά καλά , γι΄αυτό και ναυαγούν.
Τί χρειάζεται; Αυτό που έχουν και οι ξένοι επισκέπτες όταν πηγαίνουν σε ένα άγνωστο μέρος. Εμπιστεύονται τον χάρτη και τον οδηγό! Άρα χρειάζεται χάρτης πορείας και οδηγός. Ο χάρτης είναι το Ευαγγέλιο και ο οδηγός είναι ο σωστός άνθρωπος που θα κουμαντάρει και θα συμβουλεύσει σωστά πώς θα βαδίσουμε τον ολισθηρό δρόμο της ζωής. Και είναι ολισθηρός γιατί πολλοί, πάρα πολλοί επιτήδειοι, έχουν φροντίσει με τις ιδέες και τις διδασκαλίες τους να τον χαλάσουν ακόμη περισσότερο. Και τα παιδιά σαστισμένα όπως είναι, συγκρούονται και εσωτερικά και εξωτερικά με αποτέλεσμα τα πολλά ατυχήματα!
Γι΄αυτό σήμερα που έχουν πληθύνει οι οδηγοί, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ποιούς να εμπιστευτούμε. Αυτοί που θέλουν σήμερα να οδηγήσουν τους νέους στα μονοπάτια της ζωής δεν είναι πάντα οι κατάλληλοι. Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη να γίνει επιλογή και διαλογή των οδηγών. Τα κριτήρια θα τα βάλουμε εμείς, εάν απαντήσουμε ειλικρινά στο ερώτημα. Θέλουμε η ζωή μας να έχει νόημα και αξία ή θα αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν όπως η κοινωνία τα οδηγεί; Εάν πραγματικά θέλουμε αληθινό νόημα στη ζωή μας θα πρέπει να βρούμε τους άριστους οδηγούς μας και κυρίως τους πνευματικούς οδηγούς οι οποίοι με την εμπειρία τους θα σταθούν κοντά μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και δεν θα μας «πουλήσουν» μόνο θεωρίες!
Ο Πλούταρχος λέει ότι οι αληθινοί οδηγοί είναι «και τοις βίοις αδιάβλητοι, και τοις τρόποις ανεπίληπτοι και ταις εμπειρίαις άριστοι». Θα πρόσθετα ότι οι αληθινοί οδηγοί δεν εξαρτώνται ούτε από τα προσόντα, ούτε από τα αξιώματα, ούτε από τις ικανότητες αλλά από τις αγιασμένες ψυχές. Γι΄αυτό ας αναζητήσουμε ως οδηγούς ανθρώπους με εσωτερική λάμψη ψυχής. Πολύ απλά ανθρώπους που θα έχουν μέσα τους Χριστό για να Τον προσφέρουν!